Volg mij:

Wonderkracht

Wil je online kennismaken?

Vinger op de zere plek

Dan komen de tranen alsnog. Het lijkt alsof ze er vrede mee heeft, hoe haar stage is afgerond. Als ik haar gevoelens probeer te verwoorden, kan ze voelen wat er nog leeft. Hoe pijnlijk het was, hoe ze zich niet gezien voelde in wat ze kwam brengen, hoe klein ze zich gevoeld had, toen ze onverwachts tegenover drie mensen kwam te zitten die haar gingen beoordelen.

Ze neemt geen blad voor haar mond en die directheid van haar kan confronterend zijn. Het kan de mensen raken die zich veilig voelen met de werkwijze die ze al jaren hebben. Iets raken voor wie zijn kracht vooral haalt uit een patroon waarin de docent bepaalt wat goed is voor de leerlingen. Met een communicatiestijl die er bij voorkeur omheen praat, waarin sociale wenselijkheid boven eerlijkheid gaat, waar het gaat “hoe het hoort”.

De positie van een stagiaire of leraar in opleiding is er een die een bepaalde kwetsbaarheid met zich meebrengt. Een afhankelijkheid van hen die bepalen of je “goed genoeg” bent, maar wie stelt daarvoor de norm?

Als stagiaire ben je ook een spiegel. Ben je in staat om de vinger op de zere plek te leggen of de confronterende kritische vragen te stellen. Een frisse wind is doorgaans welkom voor wie zijn leven lang wil leren maar in de praktijk soms (te) moeilijk. Hoeveel zelfvertrouwen heb je nodig om dicht bij jezelf te blijven, als je openheid van alles aanraakt?

Na de eerste tranen is er meer. Dan ontstaat er helderheid, omdat de bescherming niet langer nodig is. Wat er is mag er zijn en daarop volgt een nieuw perspectief. Dan kan ze voelen wat van haar is en wat meer zegt over de ander.

Ze reflecteert nu op de momenten dat ze zelf in de aanval ging om zich te verdedigen en ziet mogelijkheden hoe ze zich had kunnen uiten, zonder zelf eveneens te gaan veroordelen. Ze kan zich opnieuw openen om te leren, om te ontdekken wie zij wil zijn als docent en wat en wie ze daarvoor nodig heeft.

Er is weer beweging. Ik geloof in haar en voor mij nog waardevoller, ze gelooft weer in zichzelf. Ze kan een nieuwe stage ingaan en een oud verhaal loslaten.

#individuelecoaching #GC #nvc #verbindendcommuniceren #geweldlozecommunicatie #verbinding #ontladen #individuelecoaching #liefde #wijsheid #liefdevolleven #zelfvertrouwen #zachtheid #nieuwewereld #empathie

← Terug naar overzicht

Referenties

Judith

“Met een heel fijn, warm gevoel kijk ik terug op de workshop. Het heeft mij hele mooie inzichten gegeven. De oefeningen waren zo leerzaam en echt bijzonder om te ervaren. Door de liefdevolle benadering zonder oordeel, voel ik me als verbinder en gevoelsmens nog rijker. Dankjewel lieve mensen en Isabelle in het bijzonder.”

Judith

Sonja Zwart

“Je ziet je deelnemers en geeft hen tegelijk vertrouwen dat ze het zelf kunnen. Je stelt je gelijkwaardig op en toch ook als een leermeester. Je doet GC helemaal recht. Echt mooi om te zien!”

Sonja Zwart – GC-trainer en auteur “Zie hoe mooi ik ben – Hoe werkelijk begrip voor leerlingen alles verandert”

 

 

Suzanne

“Het was een bijzondere locatie met bijzondere vrouwen. Als ik terug denk was ik twee uur in het NU. De rust en de kracht en de kwetsbaarheid mochten er zijn. De oefening waarbij  met de NEE van de ander ook een behoefte vervuld is, is iets wat ik nog nooit zo voorbij heb zien komen in allerlei trainingen. Zou ik er zeker inhouden.”

Suzanne

 

Tara

“Wat mij het meest bijgebleven is, is dat mijn voorwaarden voor vertrouwen in contact, niet perse leidend hoeven te zijn. De ander kan soms niet aan die voorwaarden voldoen. Dat hoeft dan niet iets tegen mij te zijn of wat diegene niet wil doen voor mij, maar wat diegene voor zichzelf nodig heeft. Dit soort nieuwe inzichten zijn totaal out of the box voor mij, wat een wereld opent in communicatie.”

Tara

Eveline

“Leerzaam, openhartig, verbonden, luisteren zonder direct een oplossing aan te dragen en wel gevoelens en behoeften benoemen.”

Eveline

Emely

“Ik ben me door de workshop bewust geworden dat mijn impulsreactie (in oplossingen communiceren) niet altijd voor verbinding zorgt. Het horen en voelen van de ander zonder oordeel of oplossing doet dat wel.”

Emely

Myra

“Ik heb genoten van de fijne ongedwongen sfeer en de inspirerende opdrachten. De workshop was zowel erg leerzaam als ontspannend.”

Myra – natuurpedagoog en leerkracht